Com el curs de la Universitat de Yale «The Science of Well-Being» de la Dra. Laurie Santos pot ajudar-te a viure una vida més feliç i plena

La famosa assignatura de Yale «La ciència del benestar», impartida per la Dra. Laurie Santos, s’ha convertit en una de les més populars de la universitat i ha tingut un impacte global. Aquest curs ofereix eines basades en la ciència per millorar el benestar i la felicitat personal. Si t’interessa aprendre com la psicologia positiva i la neurociència poden influir en la teva felicitat, aquest article és per a tu.

Què és «La ciència del benestar»?

La Dra. Laurie Santos, professora de psicologia a la Universitat de Yale, va crear el curs «The Science of Well-Being» per ensenyar als estudiants eines pràctiques per millorar la seva qualitat de vida. El curs combina coneixements de psicologia, neurociència i filosofia per explicar per què moltes persones no se senten feliços malgrat tenir èxit i bona salut. «The Science of Well-Being» s’ha fet tan popular que ara està disponible en línia, de manera gratuïta, a través de la plataforma Coursera.

La Dra. Santos explica que, tot i que les persones solen pensar que la felicitat depèn de l’èxit material, els estudis científics demostren que factors com les relacions socials, la gratitud i el mindfulness tenen un impacte molt més significatiu en el nostre benestar emocional. Aquest curs ensenya estratègies basades en la neurociència i la psicologia per incrementar el benestar, amb l’objectiu de viure una vida més plena i satisfactòria.

El cervell, la neurociència i la felicitat

Una de les claus del curs és com la neurociència pot ajudar-nos a entendre millor els mecanismes del cervell que influeixen en la felicitat. El nostre cervell, com a centre de totes les nostres emocions i percepcions, juga un paper fonamental en la nostra capacitat per sentir-nos bé amb la nostra vida.

Segons la Dra. Santos, gran part de la nostra infelicitat prové de la forma en què el nostre cervell processa la informació i respon als estímuls. El curs destaca conceptes com la «adaptació hedònica», un procés pel qual les persones s’acostumen a les coses bones que els passen, reduint així la sensació de felicitat a llarg termini. A través de tècniques com el mindfulness i la meditació, es pot entrenar el cervell per contrarestar aquest efecte i allargar les sensacions de benestar.

Per exemple, una pràctica habitual en el curs és el diari de gratitud, que implica reflexionar diàriament sobre allò pel que estem agraïts. Els estudis neurocientífics demostren que aquesta pràctica estimula les àrees del cervell associades amb el benestar i redueix els nivells d’estrès.

Estratègies pràctiques per millorar el benestar

El curs de la Dra. Santos inclou una sèrie de pràctiques i exercicis dissenyats per ajudar-nos a implementar els coneixements sobre felicitat en la nostra vida diària. Aquests exercicis es basen en la investigació científica i han demostrat ser eficaços per millorar l’estat d’ànim i augmentar la satisfacció personal.

Algunes de les estratègies destacades inclouen:

  1. Gratitud: Com ja hem esmentat, la gratitud és una eina poderosa per augmentar la felicitat. Escriure diàriament tres coses per les quals estem agraïts pot tenir un impacte positiu sobre el nostre benestar mental.
  2. Actes de bondat: Realitzar actes de bondat, per petits que siguin, ha demostrat augmentar els nivells de felicitat tant en la persona que realitza l’acció com en la persona que la rep.
  3. Cultivar relacions socials: El curs subratlla la importància de les connexions socials per a la nostra felicitat. Estudis neurocientífics indiquen que mantenir relacions saludables estimula el sistema límbic, l’àrea del cervell associada amb les emocions positives.
  4. Mindfulness i meditació: Aquestes pràctiques ens ajuden a viure el moment present i a reduir el pensament automàtic negatiu. Les tècniques de mindfulness han estat provades en diversos estudis per reduir l’estrès i millorar l’estat emocional general.

Psicologia positiva i les trampes de la ment

Un dels temes centrals del curs és la psicologia positiva, que es centra en els aspectes de la vida que contribueixen a la nostra felicitat i benestar. La Dra. Santos destaca que moltes vegades les persones tenen idees errònies sobre què les farà felices. Sovint, ens enfoquem en l’èxit material, la fama o els assoliments professionals, però la ciència mostra que aquestes coses tenen un efecte limitat en el nostre benestar a llarg termini.

El concepte de «trampes de la ment» també s’explora en el curs. Aquestes trampes són patrons de pensament que ens porten a prendre decisions que no contribueixen a la nostra felicitat. Un exemple és la comparació social, on constantment mesurem el nostre èxit o aparença amb els altres, el que genera sentiments d’insatisfacció.

El curs ofereix eines per reconèixer i evitar aquestes trampes, permetent-nos prendre decisions més alineades amb el que realment ens fa feliços, com les connexions socials profundes, l’autocura i l’altruisme.

L’impacte global de «The Science of Well-Being»

Des que es va posar a disposició en línia, el curs de la Dra. Santos ha estat seguit per milions de persones a tot el món. La seva accessibilitat i la rellevància dels temes tractats han fet que sigui una eina popular per a qualsevol persona que busqui millorar la seva qualitat de vida. Aquest curs ha demostrat que la ciència pot oferir respostes concretes i aplicables sobre com podem viure de manera més feliç.

Un aspecte clau és que el curs no es limita a conceptes teòrics; està ple d’exercicis pràctics que es poden incorporar fàcilment a la rutina diària. Això fa que sigui una eina valuosa tant per a professionals com per a qualsevol persona interessada en millorar la seva salut mental i emocional.

En definitiva, «The Science of Well-Being» ensenya com la ciència pot millorar el nostre benestar personal i oferir eines concretes per viure una vida més satisfactòria. Tant si ja has sentit parlar d’aquest curs com si és la primera vegada que en llegeixes sobre ell, és una oportunitat increïble per aprendre més sobre la felicitat des d’una perspectiva científica.