Enguany, a la reunió anual de l’American Association of Neurology, les cinc sessions titulades (i els 30 resum) “AI and Neurology” va demostrar sobretot l’entusiasme dels participants, ja que sovint eren tan buscats que de vegades era impossible assistir-hi en arribar a última hora.

• Kedar S. Neurology Education in the Era of Artificial Intelligence. C58 – Hot Topics in Clinical Practice: Artificial Intelligence. AAN 2023.

• Kolachalama VB. Using Deep Learning Models To Augment Clinical Diagnosis In Neurology. C58 – Hot Topics in Clinical Practice: Artificial Intelligence. AAN 2023.

Què recordar?

En primer lloc, aquest és un dels temes de major interès del congrés. Aleshores, que els sistemes d’intel·ligència artificial (IA), o algorismes dedicats a la medicina, ja són aplicacions validades i utilitzades. S’han explicat clarament exemples d’usos pràctics. Tanmateix, les aplicacions clíniques mostrades a les sessions gairebé sempre han estat sistemes d’IA per a neuroimatge (i de vegades per neurofisiologia i en particular EEG) i l’eina clínica utilitzada, en general, el programari ChatGPT d’OpenAI. De fet, com va indicar clarament el professor Sachin Kedar (Emory University), de les 521 eines validades per la FDA, només 14 són per a neurologia.

Com es va explicar correctament a Boston, “en última instància, la IA és una eina … com podem utilitzar-la millor en la pràctica clínica?”. Aquesta és la pregunta, que requereix conèixer els seus avantatges i límits.

El professor Kedar va recordar que el neuròlegs nord-americans dedicaven 66,8 minuts al dia escrivint resultats i notes en fitxes i, per fer somriure a la cara de l’audiència, una fitxa mitjana del pacient contenia el 56% del nombre de paraules de l’obra més llarga de William Shakespeare i que el 50% d’ells eren duplicats! La IA ens pot permetre optimitzar-ho. A més, també ha recordat que el temps de duplicació del coneixement mèdic s’estava fent molt curt, la qual cosa justificava una optimització de la manera en què busquem el coneixements actualitzats (Tab. 1).