Com es relacionen els gens, les característiques del cervell i la intel·ligència

Els gens influeixen en diferents estructures i funcions del cervell. Aquests al seu torn expliquen les diferències de comportament. Gens, cervell i intel·ligència: analitzar els tres aspectes alhora és un repte – però ara amb èxit.

La intel·ligència és en part genètica. Hi ha estudis que demostren que determinades variacions genètiques estan relacionades amb un millor rendiment en les proves d’intel·ligència. Altres estudis mostren que diferents propietats del cervell, com ara una xarxa eficient, estan relacionades amb la intel·ligència. Per primera vegada, els investigadors han examinat els tres paràmetres (gens, diferents propietats cerebrals i comportament) alhora. Mitjançant anàlisis genètiques, ressonància magnètica i proves d’intel·ligència, l’equip va demostrar quines propietats cerebrals formen l’enllaç entre els gens i el comportament.

Els resultats els descriuen un equip dirigit per Dorothea Metzen de la Universitat de Biopsicologia de la Ruht-Universität Bochum i el Dr. Erhan Genç, anteriorment a la Ruhr-Universität, ara a l’Institut Leibniz d’Investigació Laboral de Dortmund (IfADo), a la revista Human Brain Mapping, publicada en línia el 4 d’abril de 2023.

Gens, cervell i intel·ligència

Si l’equip només va mirar la connexió entre les variacions genètiques i les característiques del cervell, és a dir, sense tenir en compte els resultats de la prova d’intel·ligència, van trobar nombroses connexions en moltes regions que estaven distribuïdes per tot el cervell. Eren visibles significativament menys connexions quan els investigadors van mirar on s’associaven les propietats del cervell amb el rendiment en les proves d’intel·ligència. Si tenien en compte els tres paràmetres alhora – gens, característiques cerebrals i rendiment de les proves d’intel·ligència – només es va trobar una connexió en àrees específiques del cervell a l’escorça frontal, parietal i visual.

Per tant, només hi ha àrees específiques del cervell en què les variacions gèniques influeixen en les propietats del cervell, i aquestes propietats també afecten la intel·ligència. Les propietats crucials del cervell eren la mida de la superfície del cervell i l’eficiència de la connectivitat estructural.

La investigadores de Bochum Dorothea Metzen va participar en els estudis de ressonància magnètica com a part de la seva tesi doctoral. Tanmateix, l’estudi només va ser possible gràcies a la col·laboració interdisciplinària d’equips de neurociència, genètica i estadística, subratllen els investigadors.

Aquestes connexions entre gens, cervell i comportament gairebé no es van trobar quan els investigadors van examinar el gruix de l’escorça cerebral i l’eficiència de la connectivitat funcional.

Llegit a:Ruhr-Universität Bochum