L’ús de la neurotecnologia a l’aula està arrelat en el supòsit que la manera com funciona l’aprenentatge al cervell serà rellevant per als educadors.

En un nou número de la revista educativa Comunicar, Jo van Herwegen i Michael Thomas del CEN s’han unit amb María José Hernández Serrano de la Universitat de Salamanca per coeditar una edició especial sobre l’ús de la neurotecnologia en el aula.

Què compta com a neurotecnologia? La neurotecnologia comprèn una sèrie de tècniques que ofereixen informació sobre el funcionament del cervell separada de com es mostra en el comportament, especialment els tipus de comportament que els educadors solen controlar per fer un seguiment del progrés dels estudiants en l’aprenentatge. Per tant, l’ús de la neurotecnologia a l’aula està arrelat en el supòsit que la manera com funciona l’aprenentatge al cervell serà rellevant per als educadors.

Ús de la neurotecnologia a l’aula

Les neurotecnologies poden reflectir directament marcadors fisiològics de la funció cerebral, com ara les descàrregues elèctriques del cervell (electroencefalografia o EEG) o el seu flux sanguini oxigenat regional (espectroscòpia funcional d’infrarojos propers o fNIR). Poden reflectir marcadors corporals del funcionament del sistema nerviós autònom simpàtic, la xarxa de nervis que ajuda el cos a activar la seva resposta de “lluita o fugida”. Aquests marcadors sovint indexen els processos emocionals (per exemple, la conductància elèctrica de la superfície de la pell, que depèn de l’alliberament de la suor, l’anomenada activitat electrodèmica). O poden detectar marcadors conductuals subtils que reflecteixen processos d’atenció o recuperació de memòria (per exemple, seguiment ocular o dilatació de la pupil·la). En conjunt, aquestes mesures poden oferir una finestra sobre la participació dels estudiants a l’aula, els seus coneixements actuals, el seu estat emocional i la naturalesa de l’aprenentatge a mesura que es desenvolupa.

Avantatges que la neurotecnologia pot aportar a l’aula

Hi ha dos avantatges que la neurotecnologia pot aportar a l’aula. En primer lloc, pot oferir als educadors informació en temps real per guiar les pràctiques, ja sigui sobre l’estat actual dels seus estudiants o sobre l’eficàcia de les activitats actuals del professor, tot i que el repte tècnic de convertir instantàniament dades riques de neurotecnologia en una forma útil per a l’educació fa que això sigui, potser, una promesa més que una realitat.

El segon avantatge és que l’ús de les neurotecnologies a l’aula proporciona una major validesa ecològica per estudiar l’aprenentatge i la instrucció en el context on es produeix, més que en el context controlat artificialment del laboratori. Això vol dir que l’ús de les neurotecnologies a l’aula es relaciona amb el context sensorial, emocional i social encarnat en el qual realment es produeix l’ensenyament i l’aprenentatge.

El número especial és una contribució a aquest camp emergent, recopilant una varietat d’estudis realitzats a Espanya, Portugal, Amèrica Llatina i Taiwan, realitzats amb diferents neurotecnologies i enfocaments, des de diferents perspectives. Podeu trobar una introducció al volum i una visió general dels articles aquí.

Llegit a:

Centre for Educational Neuroscience