El projecte cervell humà Human Brain Project celebra la finalització amb èxit.

El projecte cervell humà Human Brain Project (HBP) finançat per la UE arriba a la seva fi al setembre i celebra la seva conclusió amb èxit amb un simposi científic al Centre de Recerca Jülich. L’HBP va ser un dels primers projectes insígnia i, amb 155 institucions col·laboradores de 19 països i un pressupost de 607 milions d’euros, un dels projectes de recerca més grans d’Europa. El Forschungszentrum Jülich, amb el seu institut de recerca del cervell líder mundial i el Jülich Supercomputing Center, va tenir un paper important en el projecte de deu anys.

Capturar la complexitat del cervell humà i utilitzar-lo per explicar la seva funcionalitat són les principals tasques de la investigació del cervel del nostre temps”, diu Astrid Lambrecht, presidenta del Forschungszentrum Jülich. “Els instruments utilitzats en la investigació del cervell s’han desenvolupat significativament durant els darrers deu anys. El projecte Human Brain Project ha avançat significativament aquest desenvolupament i, per tant, no només va obtenir nous coneixements per a la investigació del cervell, sinó que també va proporcionar impulsos importants per a la tecnologia de la informació”.

Informàtica d’alt rendiment i intel·ligència artificial

Els investigadors de l’HBP han utilitzat mètodes sofisticats de la informàtica d’alt rendiment i la intel·ligència artificial en un enfocament altament integrador per entendre millor la complexa organització del cervell. El projecte ha contribuït a una comprensió més profunda de la complexa estructura i funció del cervell, permetent noves aplicacions en medicina i avenços tecnològics.

Els èxits científics clau del projecte inclouen un atles digital tridimensional del cervell humà amb nivells de detall sense precedents, modelització informàtica predictiva del cervell dels pacients amb epilèpsia i malaltia de Parkinson per a la medicina personalitzada, nous avenços en el camp de la intel·ligència artificial impulsats per, entre altres coses, una empresa spin-off a Alemanya i una infraestructura de recerca digital – EBRAINS – que seguirà sent un recurs inestimable per a tota la comunitat de neurociència fins i tot despré de la finalització de l’HBP.

Els investigadors de l’HBP han aconseguit nombrosos resultats científics que s’han publicat en més de 3.000 publicacions, aplicacions mèdiques i tècniques avançades i han desenvolupat més de 160 digitals de lliure accés per a la investigació neurocientífica.

Enfocament interdisciplinari

L’Human Brain Project ha fet un treball pioner en la investigació del cervell digital i ha utilitzat un enfocament interdisciplinari únic per combinar la neurociència i la tecnologia a gran escala”, diu Katrin Amunts, directora de l’HBP i de l’Institut de Neurociència i Medicina del Forschungszentrum Jülich. “La infraestructura EBRAINS avançarà encara més aquest nou tipus d’investigació cerebral i promourà més avenços en la medicina cerebral”.

L’impacte del vostre treball, especialment en l’àrea de les ciències digitals, va molt més enllà de l’Human Brain Project, també molt més enllà de la comunitat de neurociències”, va dir Gustav Kalbe, director en funcions d’Excel·lència Digital i Infraestructures de Recerca de la Comissió Europea (DG CNECT). “La infraestructura que ha construït l’Human Brain Project és un element important per facilitar la col·laboració a la comunitat científica”.

Llegit a:

Forschungszentrum Jülich