L’educació a través del prisma de la neurociència

Tot i que els científics acaben de cartografiar el procés de pensament al cervell, és poc probable que l’entusiasme per la neurociència disminueixi. Com molts fenòmens de “moda”, ha estat objecte d’alguns abusos, ja que el prefix “neuro” s’ha utilitzat indistintament amb finalitats de màrqueting. En educació, però, la jove disciplina de la neuroeducació està deixant empremta cada cop més. Quines són les aportacions de la neurociència a l’educació i els límits d’aquesta via?

Primer pla de la substància grisa

Apareixent a la dècada de 1990, la ressonància magnètica funcional (fMRI) va fer un gran salt en el nostre coneixement del cervell, permetent visualitzar-ne l’estructura i el funcionament de manera directa i segura. Això sense tenir en compte que la imatge cerebral ha aportat un avantatge important al propi procés d’investigació en permetre observar l’aprenent en el treball sense haver d’interrompre’l per interrogar-lo. Tot això ens permet obtenir un retrat més precís de l’activitat cognitiva i afectiva del cervell durant l’aprenentatge.

Així, els investigadors han pogut descobrir els mecanismes cerebrals implicats en l’adquisició de l’aprenentatge escolar com la lectura i el càlcul (Dehaene, 2007, 2011). Encara més interessant per l’avenç del coneixement en educació, tal com assenyala Steve Masson, professor de la Facultat de Ciències de l’Educació de la Universitat de Quebec a Mont-real (UQÀM) i director del Laboratori de Recerca en Neuroeducació (LRN), és el fet que ja no es limiten al funcionament del cervell: “… cada cop més investigadors […] també intenten entendre com es desenvolupa aquest funcionament i com l’aprenentatge pot influir en aquest desenvolupament”.

Dit això, hi ha una altra raó, la més important segons el Sr. Masson, per examinar els vincles entre el cervell i l’educació i aquestes són les limitacions que el funcionament i l’estructura d’aquest complex òrgan planteja a l’aprenentatge. “Entendre millor aquestes limitacions ens podria ajudar a entendre per què determinats aprenentatges són especialment difícils i considerar enfocaments educatius per superar aquestes dificultats”, explica.

Crear millors entorns d’aprenentatge

Virginia Penhune és professora i investigadora en neurociència a la Universitat de Concordia, així com directora del Laboratori d’Aprenentatge Motor i Plasticitat Cerebral. Ens diu que “gràcies a la neurociència, entenem millor les xarxes cerebrals que estan implicades en l’aprenentatge, com canvien i es desenvolupen al llarg de la vida”, afegint que aquest coneixement és crucial per crear millors entorns d’aprenentatge.

Esmentem que altres dispositius sofisticats, com ara sistemes de seguiment ocular o electroencefalografies, s’han afegit a la fMRI per descodificar les nostres meninges de manera més fina.

Així, la neuroeducació s’ha convertit en un nou camp d’investigació que examina els problemes de l’educació a nivell cerebral, un angle d’anàlisi abans inaccessible. Per a molts neurocientífics, professors i fins i tot aprenents es beneficiaran de conèixer els fonaments bàsics del modus operandi del cervell. Una mica provocador, el neurocientífic francès Stanislas Dehaene arriba a dir que “és sorprenent que molts professors coneguin millor el funcionament del seu cotxe que el del cervell”.

Però, és just creure que aquest coneixement realment ajudaria a alguns a ensenyar i a altres a aprendre? Segon sun informe de l’OCDE (2007) publicat després de vuit anys d’investigació sobre la qüestió, aquest seria el cas.

La gestió de les pors… i l’efecte moda

En el sector educatiu, no tothom veu favorablement la neurociència. Alguns temen que relegaran a un segon pla els enfocaments tradicionals de les ciències de l’educació. Altres temen que generin esperances poc realistes, sobretot pel que fa als problemes d’aprenentatge. Entrevistat per Le Devoir arran del 41è congrés de l’Institut des Troubles d’Apprentissage sobre el fenomen de la “moda” que envolta la neurociència, Steve Masson va especificar que la seva funció com a investigador era “veure què es justifica en aquesta tendència, tot i ser molt rigorós”.

Construir ponts entre les ciències cognitives en general – que inclou la neurociència – i el sector educatiu també sembla essencial per als neuroinvestigadors. Recordant que aquestes ciències són recents, en plena evolució  que queden per estabilitzar, Stanislas Dehaene sosté que “cal establir un diàleg permanent per comprovar i validar a les classes el que les ciències cognitives poden dir sobre un punt de vista molt general sobre l’organització del cervell. No es tracta, doncs, de rebutjar plantejaments basats en teories de l’aprenentatge – constructivisme, cognitivisme i altres – que s’han convertit en una escola… i en una escola!

L’objectiu és més aviat aprofitar una visió única que ofereix la neurociència per determinar els enfocaments educatius més efectius basats en l’evidència. A més, és habitual que la neurociència arribi als mateixos resultats que altres mètodes de recerca, la qual cosa reforça el seu valor científic i, per tant, la credibilitat mateixa de les ciències de l’educació.

Tingueu en compte que la recerca innovadora en neurociència és essencial. No només per avançar en el nostre coneixement de l’aprenentatge, sinó també per millorar el tractament de les condicions neurològiques. Com assenyala Virginia Penhune, “el cervell és una terra vasta i només estem començant a explorar la seva complexitat”.

Aportacions de la neurociència a l’educació

Adults i nens: cervells diferents

Des del primer moment, esmentem que la neurociència ha permès fer observacions encoratjadores sobre la plasticitat cerebral: “Ara sabem que el cervell continua canviant al llarg de la vida i que pot aprendre coses noves a qualsevol edat”, especifica Virginia Penhune.

La neurociència ha permès confirmar dues grans distincions entre el cervell adult i el del nen; distincions que afecten la manera com aprenem al llarg de la vida.

En primer lloc, les connexions neuronals no estan ben establertes en els nens, mentre que sí ho estan en els adults. Tingueu en compte que les neurones analitzen, transmeten i emmagatzemen informació a la memòria mentre estructuren la resposta adequada. Per tant, podem dir que els adults són més eficients, però com que els seus hàbits estan ben establerts, els errors que cometen són més difícils de corregir.

A continuació, l’escorça prefrontal, que és la seu de diverses funcions cognitives, com ara el llenguatge, el raonament i la memòria de treball, és una de les últimes regions del cervell en arribar a la maduresa. Així, els adults tenen un millor control que els nens i adolescents sobre el seu aprenentatge.

Vies de la formació d’adults

Aquests descobriments van permetre identificar tres mètodes que semblen efectius per a l’aprenentatge d’adults:

Repetició

Atès que les connexions neuronals estan ben establertes en els adults, l’adquisició de nous coneixements i habilitats resultarà del desenvolupament de noves xarxes neuronals. Aquest procés gradual requereix que la informació a integrar es repeteixi, idealment d’una manera variada i estimulant.

Feedback negatiu

Consisteix a proporcionar un feedback correctiu a l’alumne quan comet un error. Aquesta tècnica genera activitat cerebral, entre d’altres, a l’escorça prefrontal, mentre que no és el cas dels nens. Tanmateix, l’educació d’adults no s’ha de limitar només a aquesta tècnica, que pot acabar sent contraproduent.

Ensenyament per inhibició

Per superar els errors persistents, primer s’adverteix a l’alumne que se li presenten exercicis que contenen trampes. Els exercicis en qüestió pretenen ensenyar-lo a desconfiar de les respostes incorrectes que, tanmateix, està temptat de donar. A nivell cerebral, l’objectiu és evitar que les neurones prenguin el camí habitual que condueix a la vella noció errònia.

Aprenentatge: un continu

Com assenyala Steve Masson, els enfocaments clàssics de l’educació tendeixen a dir que l’aprenentatge és present o absent. Des de la perspectiva de la neuroeducació, l’aprenentatge forma més aviat part d’un continu, ja que les connexions neuronals que hi subjauen s’estableixen i es reforcen progressivament. Així, l’aprenentatge pot estar desenvolupant-se en l’aprenent, tot i que encara no és evident.

Llegit a:

KnowledgeOne