Un nou estudi descobreix que la senyalització neuronal durant els intercanvis en línia es suprimeix substancialment en comparació amb l’activitat en converses cara a cara.

Quan la neurocientífica de Yale Joy Hirsch va utilitzar eines d’imatge sofisticades per fer un seguiment en temps real de l’activitat cerebral de dues persones que conversaven, va descobrir una coreografia complexa de l’activitat neuronal a les àrees del cervell que regeixen les interaccions socials. Quan va realitzar experiments similars amb dues persones parlant a Zoom, la plataforma de videoconferència omnipresent, va observar un paisatge neurològic molt diferent. Ampliant el nostre cervell a Zoom.

Els investigadors van trobar que la senyalització neuronal durant els intercanvis en línia es va suprimir substancialment en comparació amb l’activitat observada en aquells que tenien converses cara a cara.

Les troballes es van publicar el 25 d’octubre a la revista Imaging Neuroscience.

Ampliant el nostre cervell a Zoom

“En aquest estudi trobem que els sistemes socials del cervell humà són més actius durant les trobades en persona reals que a Zoom”, va dir Hirsch, professora de psiquiatria d’Elizabeth Mears i House Jameson, professor de medicina comparada i neurociència, i autora principal de l’estudi. “Zoom sembla ser un sistema de comunicació social empobrit en relació amb les condicions presencials”.

Les interaccions socials són la pedra angular de totes les societats humanes i el nostre cervell està ben ajustat per processar indicis facials dinàmics (una font principal d’informació social) durant les trobades reals en persona, diuen els investigadors. Tot i que la majoria de les investigacions anteriors que utilitzen eines d’imatge per fer un seguiment de l’activitat cerebral durant aquestes interaccions han implicat individus sols, el laboratori de Hirsch va desenvolupar un conjunt únic de tecnologies de neuroimatge que els permet estudiar, en temps real, les interaccions entre dues persones en entorns naturals.

Per al nou estudi, l’equip de Hirsch va registrar les respostes del sistema neuronal en individus que participaven en interaccions en directe de dues persones i en aquells que participaven en converses entre dues persones a Zoom, la popular plataforma de videoconferència que ara utilitzen milions de nord-americans diàriament.

Van trobar que la força de la senyalització neuronal es va reduir dràsticament a Zoom en relació amb les converses “en persona”. L’augment de l’activitat entre els participants en converses cara a cara es va associar amb un augment del temps de mirada i un augment dels diàmetres de la pupil·la, cosa que suggereix un augment de l’excitació en els dos cervells. Segons els investigadors, l’augment de l’activitat EEG durant les interaccions en persona era característic de la capacitat de processament facial millorada.

A més, els investigadors van trobar una activitat neuronal més coordinada entre els cervells dels individus que conversen en persona, cosa que suggereix un augment dels intercanvis recíprocs de senyals socials entre els socis que interactuen.

En general, les interaccions socials dinàmiques i naturals que es produeixen espontàniament durant les interaccions en persona semblen ser menys evidents o absents durant les trobades amb Zoom”, va dir Hirsch. “Aquest és un efecte realment robust”.

Aquestes troballes il·lustren la importància de les interaccions cara a cara en directe per als nostres comportaments socials naturals, va dir Hirsch.

Les representacions en línia de cares, almenys amb la tecnologia actual, no tenen el mateix ‘accés privilegiat’ als circuits neuronals socials del cervell que és típic de la cosa real”, va dir.

Més informació:

Separable Processes for Live “In-Person” and Live “Zoom-like” Faces

Llegit a:

Yale University