Estudi pilot aporta una nova llum sobre les malalties neurodegeneratives

Un nou estudi ha proporcionat informació sobre els mecanismes subjacents a les malalties neurodegeneratives, en particular les sinucleinopaties com la malaltia de Parkinson (MP) i la demència amb cossos de Lewy (DLB). Liderat per un consorci d’investigadors de diferents universitats europees (Bordeaux, Madrid, Barcelona i Mürcia), aquest estudi demostra la toxicitat dels extractes derivats de pacients, el seu potencial de propagació al cervell i ofereix un nou model de primats per a DLB.

Mecanismes subjacents a les malalties neurodegeneratives

L’agregació de la proteïna α-sinucleïna (α-syn) és un factor clau de les sinucleinopaties, que afecten tant als humans com als primats no humans. Aquest estudi pretenia entendre la progressió de la patologia α-syn. Va revelar que les injeccions del cervell mitjà de cossos de Lewy (LB) en primats no humans van donar lloc a una pèrdua neuronal prefrontal generalitzada, inflamació prefrontal i immunoreactivitat d’una de les formes patològiques d’α-syn (pSyn) un any més tard. Aquesta patologia de l’escorça prefrontal va anar acompanyada d’una acumulació de pSyn al nucli caudat, però no al putamen, cosa que indica un patró únic de patologia i una funció dopaminèrgica estriatal deteriorada. L’estudi també va destacar la propagació de la patologia α-syn des de l’escorça fins a l’estriat en primats no humans, reflectint aspectes de DLB.

Un dels autors principals, el doctor Benjamin Dehay, va assenyalar que «si bé aquest estudi pilot de prova de concepte és encoratjador, hi ha preguntes pendents que esperen investigar en un nombre més gran d’animals«. Un aspecte hauria d’incloure la injecció de fraccions LB corticals per observar una vulnerabilitat cel·lular variable i el potencial d’efectes patològics més pronunciats mentre es mantenen els animals més temps. Aquests resultats podrien proporcionar una millor comprensió de la propagació de la patologia i la toxicitat de l’α-sinucleïna en una espècie propera als humans i el paper de l’escorça prefrontal en la patologia BL.

En general, els resultats de l’estudi destaquen la importància dels primats no humans com a banc de proves crucial per entendre les sinucleinopaties a causa de les seves similituds en l’anatomia del cervell i la funció humana. La investigació obre el camí per a una comprensió més profunda dels mecanismes subjacents a la mort cel·lular induïda per α-sinucleïna, amb l’objectiu d’identificar biomarcadors per millorar el diagnòstic dels pacients i les intervencions terapèutiques en les etapes més primerenques d’aquestes malalties devastadores.

Els equips dels doctors Bezard & Dehay, Obeso, Vila i Herrero continuen apostant per avançar en el coneixement en l’àmbit de les malalties neurodegeneratives, i aquest estudi pilot representa un pas important per desvetllar els misteris de les sinucleinopaties.

Mecanismes subjacents a les malalties neurodegeneratives | Neurociencia.cat

Referència de l’article :

Teil M, Dovero S, Bourdenx M, Arotcarena ML, Darricau M, Porras G, Thiolat ML, Trigo-Damas I, Perier C, Estrada C, Garcia-Carrillo N, Herrero MT, Vila M, Obeso JA, Bezard E#, Dehay B#. (2023)

Cortical Lewy body injections induce long-distance pathogenic alterations in the non-human primate brain.

NPJ Parkinsons Dis. 2023 Sep 19;9(1):135.

doi: 10.1038/s41531-023-00579-w

Llegit a:

Bordeaux Neurocampus