Com formar-se en neurociència

L’aprenentatge de la neurociència permet entendre i al seu torn ensenyar tècniques  innovadores per gestionar les emocions o l’estrès. Immersió en el funcionament del cervell i les neurones, així com en la qualitat de l’aprenentatge a classe.

La formació en neurociència permet aprofundir en un interès personal o professional per la ciència cognitiva i, de manera més general, pel funcionament del cervell i les neurones. L’àmbit de la neurociència permet especialitzar-se en coaching de vida i ensenyament de l’atenció. Totes les teràpies destinades a gestionar millor l’estrès o el son es preocupen per la neurociència i, per tant, afecten als especialistes en benestar i salut en general.

Què és la neurociència? A qui van dirigits?

La neurociència estudia el funcionament del sistema nerviós del cervell en tots els seus aspectes vinculats a les neurones, per estudiar les funcions conductuals i cognitives que se’n deriven. Influeixen tant en els estudis psicològics com en les disciplines eductives. Permeten estudiar i comprendre els mecanismes del pensament i, per tant, qualsevol sistema complex de tractament de la informació que permeti aprendre, recordar i transmetre coneixements. Una de les eines més utilitzades és l’ecografia per resoldre el funcionament de l’escorça.

L’aprenentatge de la neurociència permet entendre millor el funcionament de la memòria de treball, els mecanismes de l’atenció i de manera més general la psicologia de l’ésser humà o animal. La neurociència se centra en la fisiologia del cervell per treballar l’estimulació de la memòria i facilitar l’aprenentatge a l’escola i, per tant, l’experiència dels nens. Si el cervell és el domini central, el vincle entre les neurones i la fisiologia dels subjectes per millorar l’aprenentatge i per tant les relacions amb la biologia també són àrees d’investigació.

La formació en neurociències condueix a nombroses especialitzacions. Es pot vincular a la pedagogia, la recerca, la biologia, la neurologia, la psicologia, les ciències de l’educació, els jocs seriosos, els centres assistencials i de rehabilitació, la indústria farmacèutica, els experts en intel·ligència artificial, a les professions del coaching.

Quines qualitats es requereixen per formar-se en neurociència?

Sigui quin sigui el camp d’aplicació escollit, l’aprenentatge de la neurociència requereix habilitats analítiques i un gran rigor en l’aplicació dels protocols. Cal ser organitzat, metòdic i obert de ment.

Per a aquells que aplicaran la neurociència a una població escolar, per millor la vida i l’aprenentatge a l’aula, o a un públic en dificultats (nens, discapacitats, malalts), cal un gran sentit de l’escolta, delicadesa i comprensió.

Finalment, per seguir una formació en neurociència, cal tenir uns fonaments científics i saber llegir i entendre tractats mèdics. Una bona memòria també serà útil.

Per què formar-se en neurociència?

En l’àmbit professional, l’aprenentatge de la neurociència es produeix o bé en l’àmbit de la formació o en el dels recursos humans. Aquestes ciències poden, per exemple, ensenyar sobre diferents temes: mantenir el vostre equilibri professional, gestionar les vostres relacions professionals per canviar la vostra visió de vosaltres mateixos i dels altres, millorar la vostra intel·ligència relacional, millorar la memòria i l’atenció o desenvolupar el vostre poder d’influència. La neurociència també està implicada en el coaching empresarial.

L’aprenentatge de la neurociència també permet avançar cap al món educatiu, des de la primera infància fins als alumnes que pateixen dificultats d’aprenentatge. Aquest camí dóna accés als títols universitaris. El mateix tipus de formació també és adequat per als educadors.

El camí cap a la investigació fonamental també està obert, condueix a llocs en laboratoris de neurociència cognitiva que utilitzen tècniques de ressonància magnètica mèdica.

Finalment, l’aprenentatge de la neurociència és útil per a tothom, tant per a ells mateixos con per afegir un actiu addicional a un currículum.

Com formar-se per dominar la neurociència?

La formació en neurociència es pot fer mitjançant entrenaments de durada variable. Els cursos de formació breus permeten a tothom, empleats actuals, persones que busquen feina, empreses i estudiants, familiaritzar-se amb les ciències cognitives en pocs dies. La formació es pot dur a terme de manera presencial (centre de formació), a l’empresa, en línia i, fins i tot, alternant amb la feina en alguns casos.

Llegit a:

MaFormation